Yeni dönem stratejisini Said Nursi örneğiyle anlatan Kılıçdaroğlu, ‘Ankara’da oturup oy istiyorduk” sözleriyle eski CHP’yi eleştirdi.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP’nin yeni dönem stratejisini “Said Nursi” örneğiyle anlattı. Kılıçdaroğlu, “Said Nursi’nin kitapları yasaklanınca Anayasa Mahkemesi’ne başvurup, kitapların toplatılmasının durdurulmasını sağladık. Demokrasiye sahip çıktık” dedi. Kılıçdaroğlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, ilçe belediye başkanları ve belediye meclis üyeleriyle bir araya geldiği toplantıda, yerel seçimlerin ardından başlayan sürece ilişkin olarak dikkat çeken mesajlar verdi. İstanbul seçiminde, “dünyadaki bütün demokratların takdir ettiği” bir sonuç elde ettiklerini belirten Kılıçdaroğlu’nun “Asıl görev şimdi başlıyor. Siyaset yarışı bitti şimdi hizmet yarışı. Yerel yönetimlerdeki başarılarımız bizi genel iktidara götürecektir” dediği öğrenildi.
Edinilen bilgilere göre Kılıçdaroğlu, belediye başkanlarından partinin yeni dönemdeki “CHP dışındaki kitlelere açılma” stratejilerine uygun davranılmasını istedi. Toplumun tüm kesimlerini kucaklamaları gerektiği vurgulayan Kılıçdaroğlu, partinin yeni politikalarını anlatırken Said Nursi örneği verdi. CHP lideri, “Said Nursi’nin kitapları yasaklanınca Anayasa Mahkemesi’ne başvurduk. Kitapların toplatılmasının durdurulmasını sağladık, ama bunu hiçbir yerde dile getirmedik. Demokrasiye sahip çıktık. Dolayısıyla sadece kendimiz için değil toplumun her kesimi için demokrasi isteyeceğiz” dedi.
‘İttifakı zedelemeyin’
CHP’nin bu girişiminin ardından Said Nursi taraftarlarından bir grubun kendisini ziyarete geldiğini anlatan Kılıçdaroğlu, “’Siz gerçekten inandığınız için mi, yoksa siyaseten mi böyle bir şey yaptınız’ dediler. Hayır dedim. ‘Basına neden vermediniz’ dediler. ‘Eğer verseydik çıkar elde etmiş olurduk’ dedim” dedi.
Kılıçdaroğlu, CHP’nin “eski dönem” politikalarını da eleştirdiği konuşmasında, çoğu zaman Ankara’da oturup oy istendiğine, “karşı mahallenin” ihmal edildiğine dikkat çekti. Kılıçdaroğlu, “Son 10 yılda en büyük değişimi yaşayan parti CHP’dir. Kendi içimizde mücadele etmenin anlamı yok. Mutlaka karşı mahallede çalışacağız. Kibirden şatafattan uzak duracağız” mesajını verdi.
Belediye başkanlarına Millet İttifakı’nın korunması uyarısında da bulunan CHP lideri, “ittifakı zedeleyecek söylemlerden kaçınılmasını” istedi. Artık siyasetin değiştiğini, Türkiye iktidarı için hedefin yüzde 50+1 olduğunu ifade eden Kılıçdaroğlu, bu nedenle, ittifakı genişleterek yola devam edeceklerini vurguladı. Yerel seçim kampanyasında kullanılan “olumlu dil”in devam etmesinin önemli olduğunu belirten Kılıçdaroğlu’nun, “AK Parti’nin seçmenini eleştirmeyin, oy veren seçmenin ne kabahati var. Yönetenleri eleştirin” dediği öğrenildi.
‘Bursa’da hata bizim’
CHP’nin yerel seçimlerde kazandığı belediyeleri sıraladıktan sonra az farkla kaybedilen Bursa’nın içinde bir yara olduğunu ifade eden Kılıçdaroğlu’nun, “Bursa’da hata bizim. İnegöl’ü merkez alarak daha çok çalışsaydık kazanırdık” dediği öğrenildi.
Meclis’te sürpriz görüşme
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “maaş” tartışmaları nedeniyle sert sözlerle eleştirdiği Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu Üyesi Bülent Arınç ile sürpriz bir görüşme gerçekleştirdi. Arınç, Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu üyelerinin maaşlarına yönelik eleştirilere, “Bazı edepsizler bunun üzerine yorum yapıyorlar” yanıtını vermişti. Kılıçdaroğlu da 2 Temmuz’daki TBMM grup toplantısında Arınç’ı sert sözlerle eleştirmişti. Kılıçdaroğlu, “Sen vatandaşa edepsiz diyemezsin, diyen insan aynaya bakacak. Edebin ne olduğunu bilir misin sen?” değerlendirmesinde bulunmuştu. Aynı gün Arınç, “Edepsizler tanımını kesinlikle vatandaşlarımız ve iyi niyetli insanlar için değil, sahte kimliklere sığınarak hayali rakamlar uydurup, sosyal medyadan nefret kusan, hakaret eden troller için kullandım” demişti. Edinilen bilgilere göre Arınç, tartışmalar üzerine Kılıçdaroğlu’ndan randevu talebinde bulundu. Talebinin kabul edilmesi üzerine Arınç, Kılıçdaroğlu’nu dün TBMM’deki makamında ziyaret etti. Yaklaşık bir saat süren görüşmede, Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu Üyeliği’ne ilişkin tartışmalar ele alındı.